8 Ιουλίου 2011

Προσβολή της απόφασης περί συναινετικού διαζυγίου με ένδικα μέσα (π.χ. έφεση)

Η δικαστική απόφαση περί συναινετικού διαζυγίου μπορεί να προσβληθεί με
ένδικα μέσα (π.χ. έφεση στο εφετείο ή αναίρεση στον Άρειο Πάγο). Τα ελαττώματα της βούλησης για συναίνεση, εφόσον εμπίπτουν στις προϋποθέσεις, τις οποίες διαγράφουν για την προσβολή τους, οι διατάξεις του αστικού κώδικα, θεμελιώνουν λόγους των ενδίκων μέσων (π.χ. έφεση) κατά της περί διαζυγίου αποφάσεως, υπό την έννοια ότι, ως οδηγούντα στην ακύρωση της συναινέσεως του προσβάλλοντος την απόφαση (π.χ. αυτού που καταθέτει έφεση), συνεπάγονται την ανυπαρξία του ειδικού λόγου διαζυγίου (κοινής συναίνεσης), πάντοτε δε υπό τις προϋποθέσεις που διαγράφουν για την προσβολή των ελαττωμάτων αυτών οι διατάξεις του νόμου όπως είναι οι διατάξεις περί πλάνης, απάτης, απειλής.

Περαιτέρω, για την ακύρωση, με δικαστική απόφαση, της συμφωνίας για συναινετικό διαζύγιο που καταρτίστηκε υπό το κράτος απειλής, απαιτείται, εκτός από άλλα, το απειλούμενο κακό να απόκειται στην εξουσία του απειλούντος (αυτού που απειλεί) και να εξαρτάται από αυτόν. Η δε απειλή πρέπει να είναι σοβαρή, δηλαδή πρόσφορη να εμπνεύσει φόβο σε έμφρονα άνθρωπο για το ότι εκτίθεται σε κίνδυνο ένα από τα αναφερόμενα στο νόμο αγαθά της ζωής, σωματικής ακεραιότητας, ελευθερίας, τιμής ή περιουσίας του ιδίου ή των προσώπων, που συνδέονται στενότατα με αυτόν

28 σχόλια:

  1. Μια ερώτηση: Σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση διαζυγίου αλλά δεν παραιτηθεί ο ένας σύζυγος από τα ένδικα μέσα, μπορεί ο άλλος να τελέσει δεύτερο γάμο ή θα πρέπει να τελεσιδικήσει η απόφαση;

    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 1354) εμποδίζεται η σύναψη γάμου πριν λυθεί ή ακυρωθεί αμετάκλητα ο γάμος που υπάρχει και αν συναφθεί είναι άκυρος. Αυτό αποτελεί εφαρμογή της αρχής της μονογαμίας. Αμετάκλητη καθίσταται μια απόφαση πρωτοδικείου είτε όταν έχουν ασκηθεί όλα τα ένδικα μέσα είτε όταν έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία άσκησης των ένδικων μέσων. Ένδικα μέσα είναι η ανακοπή ερημοδικίας, η έφεση, η αναίρεση και η αναψηλάφηση. Συνεπώς δεν αρκεί η απόφαση να είναι τελεσίδικη αλλά αμετάκλητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ! Μια τελευταία ερώτηση. Ποια είναι η προθεσμία; (πόσες ημέρες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χώρις να υπεισέλθω σε λεπτομερή ανάληση που πιθανότατα να κουράσει, η απόφαση πρωτοδικείου επί διαζυγίου 30 ημέρες μετά την επίδοση της καθίσταται τελεσίδικη και 6 μήνες μετά την τελεσιδικία καθίσταται αμετάκλητη. Συνολικά 30 ημέρες + 6 μήνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πολύ - να'στε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκδόθηκε απόφαση συναινετικού διαζυγίου και ο ένας διάδικος κατέθεσε αίτηση έφεσης. Εκδικάστηκε η έφεση και αναμένεται η απόφαση του Εφετείου. Στην περίπτωση που το δικαστηριο απορρίψει την έφεση και πλέον ισχύει η πρωτόδικη απόφαση για την λύση του γάμου, θα πρέπει να τρέξουν και οι έξι μήνες προθεσμίας αναίρεσης και αναψηλάφισης?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατ’ απόκλιση από το άρθρο 321 του κώδικα πολιτικής δικονομίας, οι αποφάσεις που απαγγέλλουν το διαζύγιο όπως και οι αποφάσεις που απορρίπτουν τις αγωγές διαζυγίου αποτελούν δεδικασμένο που ισχύει υπέρ και εναντίον όλων, εφόσον δεν μπορούν να προσβληθούν με αναίρεση και αναψηλάφηση. Έτσι, δεν αρκεί η απόφαση να είναι τελεσίδικη αλλά αμετάκλητη, συνεπώς θα πρέπει να «τρέξουν» και οι προθεσμίες των έκτακτων ένδικων μέσων, δηλαδή της αναίρεσης και της αναψηλάφησης. Δικαιολογητικός λόγος της ρύθμισης είναι, πρώτον, η αποφυγή χρονικού διαστήματος αβεβαιότητας ως προς την προσωπική κατάσταση των συζύγων, και κατά δεύτερον, η αποτροπή δύσκολων καταστάσεων που θα προέκυπταν σε περίπτωση ευδοκίμησης των έκτακτων ενδίκων μέσων (αναίρεση – αναψηλάφηση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα θα ηθελα και εγω με την σειρα μου να ρωτησω τα εξης
    ειναι λογος να ασκηθει εφεση , στην περιπτωση που το ιδιωτικο συμφωνητικο που οριζει επιμελεια , διατροφη κλπ εχει χαθει απο το αρχειο του δικαστηριου ? αν τελικα μπορει να γινει η εφεση , μπορει να κατατεθει χωρις δικηγορο? Τέλος , ποσο χρονικο διαστημα θα μεσολαβησει περιπου για το οριστικο διαζυγιο στην περιπτωση εφεσης? Ευχαριστω εκ των προτερων !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ο λόγος που αναφέρατε δεν είναι λόγος άσκησης έφεσης. Ενημερωτικά, η έφεση μπορεί να κατατεθεί μόνο από δικηγόρο. Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  9. Εχουν περασει 8 μηνες απο την δευτερη συζητηση του διαζυγιου.Δεν ερχεται τωρα η γυναικα μου να υπογραψουμε. Μπορω να το παρω απο το δικαστηριο χωρις να ερθει?Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία θα καταστεί αμετάκλητη η απόφαση διαζυγίου, θα σας ενημερώσει ο δικηγόρος ο οποίος έχει χειριστεί την υπόθεση και την γνωρίζει. Πάντως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε είναι θέμα χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα, σε περίπτωση που μετά την έκδοση της απόφασης διαζυγίου το ζευγάρι τα ξαναβρεί και συνεπώς θέλουν την ακύρωση - εξαφάνιση της Πρωτόδικης απόφασης, μπορούν να ασκήσουν από κοινού έφεση κατά της Πρωτόδικης απόφασης με αιτιολογία ότι δεν υφίσταται πλέον κοινή βούληση για χωρισμό αλλά αντιθέτως, κοινή βούληση για να διατηρηθεί ο γάμος; Ή θα πρέπει ένας από τους δ΄υο να ασκήσει έφεση κι ο άλλος απλά να μην εμφανιστεί; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δικηγόρος που ασχολήθηκε με την υπόθεσή σας και γνωρίζει το ιστορικό θα σας ενημερώσει.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας....έχει βγει διαζύγιο αλλά βρισκει δικαιολογίες και δεν έρχεται να υπογράψει παραίτηση από ένδικα μέσα εάν δεν έρθει τι κάνω?

      Διαγραφή
  12. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ (ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΕΤΟΣ ) ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΕΣΕΙ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ -ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ - ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΑΜΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το διαζυγιό μου εκδικάστηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Ως τώρα δεν έχει γίνει καμιά κίνηση από τις δυο πλευρές. Σε πόσο χρόνο θα μπορώ να προβώ σε επόμενο γάμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλησπέρα. Θέλω να κάνω προσβολή πατρότητος και να πάρει το παιδί μου το δικό μου επώνυμο. Έχει ήδη τελεσιδικίσει το διαζύγιο και έχω την επιμέλεια του παιδιού. Πρέπει να περιμένω και το αμετάκλητο της απόφασης, για να γίνει κάτι τέτοιο; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας και συγχαρητηρια για τις γνώσεις σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Σε τρεις ημέρες θα εκδικαστεί με μη συναινετικό τρόπο το διαζύγιό μου. Η πρώην σύζυγός μου μού ζητάει χρήματα προκειμένου να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο και έτσι να μη ζητήσει αναβολή. Εγώ καίγομαι πολύ για την έκδοση του διαζυγίου γιατί θέλω να παντρευτώ σε δύο μήνες. Σε περίπτωση που της δώσω τα χρήματα που μου ζητάει και εκδοθεί η απόφαση διαζυγίου, αν παραιτηθεί η ίδια εγγράφως από τα ένδικα μέσα, θα μπορέσω να τελέσω το δεύτερο γάμο τόσο σύντομα;με την παραίτησή της δηλαδή θα θεωρείται η αποφαση αμετάκλητη(υπόψιν έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τότε που χωρίσαμε).Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΠΡΙΝ 5 ΜΗΝΕΣ.ΤΩΡΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΦΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ.ΖΗΤΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 2.Ή ΝΑ ΤΟΥ ΓΡΑΨΩ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ.ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΘΕΛΩ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΝΤΡΕΥΤΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα,
    Σας παρακαλώ λύστε μου μια απορία πολυ σημαντική για μένα. Στις 5 Μαϊου 2011 κοινοποίησα την απόφαση διαζυγίου στην σύζυγό μου. Ούτε αυτή ούτε εγώ ασκήσαμε έφεση. Πότε η απόφαση κατέστη αμετάκλητη?
    Καί μέχρι πότε μπορεί αυτή ή εγώ να ασκήσουμε δικαιώματα συμμετοχής ο ένας στην περιουσία του άλλου? Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γειά σας..εχει γίνει το δικαστήριο για έκδοση συναινετικού διαζυγίου μέσα στο φεβρουάριο 2014,τώρα περιμένουμε την απόφαση από την δικηγόρο μας,κάτι για παραίτηση από ένδικα μέσα μου είπε αφού είχαμε υπογράψει εξουσιοδότηση.Υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να ακυρώσουμε το διαζύγιο μας???προλαβαίνουμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Διαβασα παραπανω ερωτησεις & απαντησεις....
    Θα ηθελα να ρωτησω και εγω κατι...
    Εχτες 8-5-14 κατεθεσε η δικηγορος τα "χαρτια" για την εκδοση συναινετικου διαζυγιου... με ενημερωσε οτι περιπου μετα απο 1 μηνα θα βγει η αποφαση και μετα θα καταθεσει "παραιτηση".
    Απο τον γαμο εχουμε 1 παιδι και εχουμε υπογραψει συμφωνητικο σχετικα με την επιμελεια & την διατροφη.
    Διαβασα ομως παραπανω οτι απο την στιγμη της ¨¨παραιτησης" θες και αλλο χρονο για να ειναι αμετακλητο, επειδη ομως ειδα οτι ειναι πολυ παλια χρονολογικα αυτες οι απαντησεις θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι ακομα και σημερα τοσο χρονοβορο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα σας θα ήθελα και εγώ να σας κάνω μια ερώτηση. Βγήκε διαζύγιο συναινετικό στις 28/2/2014. Η σύζηγος υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό που αφορούσε την επιμέλεια - γονικη μέριμνα (τα οποία είχε με συναίνεση του συζήγου), τη διατροφή και τον τόπο διαμονής του τέκνου και της συζήγου (σε οικία που κατείχε ο σύζηγος). το συμφωνητικό αναγράφει ότι μητέρα και τέκνο μπορούν να διαμένουν σε αυτήν την οικία για όσο θέλουν έως το 2018 όπου ενηλικιώνεται το τέκνο χωρίς να είναι σαφές τι γίνεται μετά την ενηλικίωση. Ο πρώην σύζηγος πλέον πρόκειται να κάνει δεύτερο γάμο. Μπορεί η πρώην σύζηγος να διεκδικήσει την οικία εξ ονόματος του παιδιού από τη στιγμή που έχει εκδοθεί διαζύγιο συναινετικό και έχει περάσει ενας χρόνος απο την έκδοση του; Τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτήν την περίπτωση; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπερα σας.στις 3.3.2016 (αν και οι απεργια των δικηγορων με εχει ανησυχησε) εχει οριστει η εκδικαση του συνεναιτικου διαζυγιου μου.θα ηθελα να ρωτησω ποσο καιρο μετα μπορω να προβω σε επομενο γαμο.και αν μπορειτε να με ενημερψσετε ποια ειναι η ταχυτερη διαδικασια λυσης σε περιπτωση αναβολης λογω απεργιας.σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπερα σας.στις 3.3.2016 (αν και οι απεργια των δικηγορων με εχει ανησυχησε) εχει οριστει η εκδικαση του συνεναιτικου διαζυγιου μου.θα ηθελα να ρωτησω ποσο καιρο μετα μπορω να προβω σε επομενο γαμο.και αν μπορειτε να με ενημερψσετε ποια ειναι η ταχυτερη διαδικασια λυσης σε περιπτωση αναβολης λογω απεργιας.σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. καλησπέρα σας, Εχει βγει αποφαση επιμελειας τεκνου για την οποια εχει ασκηθει εφεση αλλα δεν εχει εκδικαστει ακομη. Σε αυτη την περιπτωση ισχυει η αποφαση που εχει εκδοθει ή οχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καλησπέρα σας, Εχει βγει αποφαση επιμελειας τεκνου για την οποια εχει ασκηθει εφεση αλλα δεν εχει εκδικαστει ακομη. Σε αυτη την περιπτωση ισχυει η αποφαση που εχει εκδοθει ή οχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα σας...έχει βγει διαζύγιο αλλά όλο ακυρώνει το να έρθει να υπογράψει ότι παραιτείται από τα ένδικα μέσα εάν δεν έρθει τι να κάνω μετά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή