14 Μαρτίου 2012

"Παράνομη η χρήση προσωπικών δεδομένων (email, μηνύματα facebook, twitter, sms) χωρίς συγκατάθεση σε δίκη διαζυγίου" του δικηγορου Θεσσαλονικης Γεωργίου Γκαντή

To σύνταγμα που, μεταξύ άλλων, προστατεύει τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις της προσωπικότητας του ανθρώπου με την αναγωγή τους σε δικαστικώς αγώγιμα ατομικά δικαιώματα, επιτάσσει στη διάταξη του άρθρου 9Α, ότι «καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων». Με αυτή τη διάταξη αναγνωρίζεται το δικαίωμα του προσώπου στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων. Έτσι, προστατεύεται κάθε ενέργεια συλλογής, επεξεργασίας και χρήσης των προσωπικών δεδομένων του προσώπου, η οποία πραγματοποιείται με οποιοδήποτε μέσο.

Περαιτέρω από το νόμο 2472/1997 (περί προσωπικών δεδομένων) προκύπτει ότι στην έννοια του αρχείου δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα  περιλαμβάνεται ένα σύνολο πληροφοριών που αναφέρονται σε συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου είτε είναι γνωστή είτε μπορεί να εξακριβωθεί, ενώ στην έννοια της επεξεργασίας τέτοιων δεδομένων εμπίπτει οποιαδήποτε σχετική με αυτά εργασία ή σειρά εργασιών προερχόμενη από τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εξαιρουμένων μόνο των περιπτώσεων επεξεργασίας εκ μέρους φυσικών προσώπων για την άσκηση αποκλειστικά οικιακών ή προσωπικών δραστηριοτήτων. Η επεξεργασία τέτοιων πληροφοριών (προσωπικών δεδομένων), επιτρέπεται μόνο όταν το άτομο έχει δώσει τη συγκατάθεση του (άρθρο 5 παρ. 1 Ν 2472/1997). Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται, μόνο εφόσον συντρέχει κάποια από τις περιπτώσεις που ορίζονται στο νόμο.

Επομένως, η συλλογή από τρίτους πληροφοριών, που αφορούν σε ερωτική ή άλλη απόρρητη σχέση του ιδιωτικού βίου ορισμένου προσώπου, η οποία επιχειρείται χωρίς τη συγκατάθεση αμφοτέρων των μερών της σχέσης, εφόσον δεν εμπίπτει σε κάποια από τις εξαιρέσεις των άρθρων 9 ή 9Α του Συντάγματος, αποτελεί παραβίαση των διατάξεων αυτών και η χρήση τέτοιων στοιχείων ως αποδεικτικών μέσων αποκλείεται.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 19 του συντάγματος «απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού και των άρθρων 9 και 9Α».

Από τα παραπάνω προκύπτει πως σε δίκη διαζυγίου, όπου  οι μεταξύ των συζύγων  σχέσεις έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τους συζύγους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράνομα αποδεικτικά μέσα τα οποία έχουν αποκτηθεί από τον ένα σύζυγο χωρίς την συγκατάθεση του άλλου. Δηλαδή, πέρα από την ποινική και αστική (αποζημίωση) ευθύνη, παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα δεν λαμβάνονται υπόψιν από το δικαστήριο. Τέτοια παράνομα αποδεικτικά μέσα, μεταξύ άλλων, είναι:

1) η έντυπη αλληλογραφία (π.χ. ερωτικές επιστολές του ενός συζύγου με τρίτο πρόσωπο),

 2) η ηλεκτρονική αλληλογραφία (π.χ. emails, ερωτικά μηνύματα μέσω facebook, twitter, foursquare κ.α.),

3) γραπτά μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων (sms)

4) παρανόμως ηχογραφημένες συνομιλίες του ενός συζύγου με τρίτο πρόσωπο.  



Γεώργιος Γκαντής
Δικηγορος Θεσσαλονικης
Καλαποθακη 20 
2310271068

2 σχόλια:

  1. Καλησπερα,
    Δηλαδη σε περιπτωση οπου ο συζυγος βρει στο κινητο της συζυγου sms που αποδεικνυουν σχεση της με τριτο προσωπο, δε μπορει να τα χρησιμοποιησει σαν αποδειξη ισχυρου κλονισμου;; Δεν υπαρχει η λογικη της αυτοαμυνας και προστασιας του ;; Τι αλλο μπορει να κανει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σας. Μπορεί η γυναίκα μου που μου έχει κάνει αγωγή διαζυγίου σε εμένα να χρησιμοποιήσει φωτογραφικό υλικό που έχει βρει στο Facebook λόγω του ότι έχω διαφορετική ερωτική ζωή δηλ ντύνομαι γυναίκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή