6 Μαρτίου 2012

"Αλλαγές στη νομοθεσία διαζυγίου για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου" του δικηγορου Θεσσαλονικης Γεωργίου Γκαντή


Με το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφισθεί εντός της εβδομάδος από την βουλή, επέρχεται τροποποίηση στο
άρθρο 1438 του αστικού κώδικα και αναγνωρίζεται ως τρόπος λύσης του γάμου, εκτός από τη δικαστική απόφαση, και η κοινή συμφωνία των συζύγων. Έτσι η έκδοση συναινετικού διαζυγίου πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο που συστήθηκε και ο γάμος, δηλαδή με κοινή συμφωνία των συζύγων. Η περί λύσης του γάμου κοινή συμφωνία των συζύγων, για τη διασφάλιση των οποίων είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου, υποβάλλεται στον πρόεδρο πρωτοδικών από τον οποίο ελέγχεται η νομιμότητα των προϋποθέσεων και επικυρώνοντας τις συμφωνίες των συζύγων, κηρύσσει τη λύση του γάμου. Με την καινούργια διαδικασία καταργείται η παλιά χρονοβόρα έκδοση δικαστικής απόφασης συναινετικού διαζυγίου για την οποία απαιτούντο δύο (2) συζητήσεις που απείχαν τουλάχιστον έξι (6) μήνες μεταξύ τους, ενώ, στην πράξη, σπανίως οι σύζυγοι δεν επιθυμούσαν τη δεύτερη συζήτηση για την λύση του μεταξύ τους γάμου. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, εισάγονται κάθε έτος περίπου 4000 αιτήσεις για συναινετική λύση του γάμου. Οι ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρούνται ασκόπως, με δύο συζητήσεις με το αυτό αντικείμενο, που καθυστερούν τη λύση του γάμου πάνω από ένα χρόνο. Η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει όλες τις εγγυήσεις για την ακριβή αποτύπωση της συμφωνίας των ενδιαφερομένων και την ειλικρίνεια και γνησιότητα των δηλώσεών τους.

Έτσι αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος θα πρέπει η ανωτέρω συμφωνία να συνοδεύεται με άλλη έγγραφη συμφωνία των συζύγων που να ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά, η οποία θα ισχύει ώσπου να εκδοθεί η απόφαση για το θέμα αυτό. Η κατά τα ανωτέρω έγγραφη συμφωνία, καθώς και το έγγραφο συμφωνητικό που αφορά την επιμέλεια και επικοινωνία των ανήλικων τέκνων, υποβάλλονται μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια, όταν αυτό απαιτείται, στον αρμόδιο πρόεδρο πρωτοδικών, ο οποίος με διάταξή του επικυρώνει τις συμφωνίες και κηρύσσει τη λύση του γάμου εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Γεώργιος Γκαντής
Δικηγόρος
Καλαποθακη 20 
Θεσσαλονικη
2310271068

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα,
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω
    1. από πότε μπορεί να εφαρμοστεί ο νέος αυτός νόμος? (16.09.2012?)
    2. το παιδί μου κλείνει τα 18 χρόνια τον Δεκέμβριο του 2012 αλλά συνεχίζει να πηγαίνει στο Λύκειο. Υπάρχει κάτι το ειδικό που πρέπει να προσέξω ως προς την διατροφή του?
    3. είμαι μακροχρόνια άνεργη, 51 χρονών. Τι μπορώ να διεκδικήσω στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου?
    4. με απόφαση του συζύγου, μας μετακομίζει σε ένα άλλο σπίτι (μισθωμένο) πολύ κατώτερο του σημερινού
    5. ο μηνιαίος του μισθός είναι περίπου 10.000-11.000. Στο μέχρι τώρα διάστημα μας κατέβαλλε μηνιαίως 500 ευρώ ως διατροφή και 200 ευρώ χαρτζιλίκι στο παιδί και βέβαια πλήρωνε το μίσθωμα του σπιτιού καθώς και όλες τις ΔΕΚΟ εκτός από θέρμανση και οποιαδήποτε άλλα έξοδα του σπιτιού κλπ συναφή. Πως μπορώ να το διαχειριστώ στη σύναψη του συμφωνητικού περί διατροφής?
    Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντησή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Οι διατάξεις του νέου νόμου για το συναινετικό εφαρμόζονται από 2-4-2012. Τα υπόλοιπα ερωτήματα αφορούν το θέμα της διατροφής και η απάντηση εξαρτάται από όλα τα δεδομένα που θα λάβει γνώση ο δικηγόρος στον οποίο θα απευθυνθείτε.

      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  2. Κατ αρχ'ην ευχαρστώ πολύ για την αμεσότατη απάντησή σας.
    Από πράλειψή μου δεν σας είπα οτι θα πάμε σε έναν δικηγόρο, επιλογής του συζύγου μου, μιας κι εγώ αδυνατώ οικονομικά.
    Μήπως με αυτήν την επιπλέον πληροφορία θα μπορούσατε να μου απαντήσετε και στα υπόλοιπα ερωτηματικά μου?
    Και πάλι σας είμαι υπόχρεη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως αναφέρθηκα και παραπάνω το ζήτημα της διατροφής είναι πολυσύνθετο και πρέπει ο δικηγόρος να έχει γνώση όλων των οικονομικών δεδομένων. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να γίνει μέσω μηνυμάτων στο διαδίκτυο άλλα μόνο σε μία σχέση εντολέα-δικηγόρου. Πάντως στην περίπτωσή σας θα χρειαστείτε και δικό σας δικηγόρο καθώς το ζήτημα της διατροφής είναι σοβαρό.

      Διαγραφή
  3. Υπεγραψα συνενετικο διαζυγιο το οποιο ειχε μεσα θεματα αποκτηματων.χτισαμε δυο σπιτια κ υπεγρςψα οτι θα εχω την επικαρπια μονο μεχρι την ενηλικιωση των παιδιων.εχουν καποια ισχυ; μπορω να διεκδικησω αργοτερα το μισο σπιτι; ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή