Η αρπαγη ανηλικου μπορεί να πραγματωθεί και από τον γονέα του ανηλίκου, ο οποίος δεν έχει
δικαίωμα ασκήσεως της επιμέλειας του παιδιού, όταν το αφαιρεί από τον γονέα που με απόφαση δικαστική ασκεί την επιμέλεια. `Οταν όμως δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για την επιμέλεια, η αφαίρεση του ανηλίκου από τον έναν γονέα εν αγνοία του άλλου γονέα συνιστά το αδίκημα της αυτοδικίας.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Αυτοδικία διαπράττει η αλλοδαπή μητέρα που εγκαταστάθηκε με το παιδί της εν αγνοία του έλληνα συζύγου και πατέρα, στην χώrα καταγωγής της, αποκλείουντας στον πατέρα κάθε επικοινωνία με το παιδί του.
Εφόσον δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που να αναθέτει την επιμέλεια του ανήλικου παιδιού στο γονέα με τον οποίο διαμένει και από τον οποίο περιθάλπτεται, η αφαίρεσή του από τον άλλο γονέα, δεν συνιστά αρπαγή ανηλίκου (βαρύτερη ποινή) γιατί και αυτή είναι πράξη επιμελείας. Η αφαίρεση του ανηλίκου που γίνεται αυθαίρετα και αυτοδύναμα χωρίς να υπάρχει από πριν δικαστική απόφαση που να ρυθμίζει γενικά την κατάσταση του παιδιού και μάλιστα σύμφωνα με το συμφέρον του, με την γνώση από μέρους του γονέα ότι ενεργεί αυθαίρετα και αυτοδύναμα χωρίς να προσφύγει στα δικαστήρια για την αξίωση που έχει για δικαιολογημένη αφαίρεση του δικαιώματος επιμελείας καθώς και με την πεποίθησή του (γονέα) ότι το δικαίωμα της επιμελείας του παιδιού πρέπει να ανήκει μόνο σ` αυτόν, στοιχειοθετεί τη μορφή του εγκλήματος της αυτοδικίας (μικρότερη ποινή), πολύ περισσότερο γιατί οι γονείς σε περίπτωση διαφωνίας τους ως προς την άσκηση της γονικής μέριμνας ή της επιμέλειας οφείλουν να προσφύγουν στο Δικαστήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου