21 Μαρτίου 2012

"Συναινετικο διαζυγιο νεος νομος (εξπρες - express διαζυγιο)" του δικηγορου Θεσσαλονικης Γεωργίου Γκαντή


Για να εκδοθεί το νέο συναινετικό διαζύγιο (έχει ήδη χαρακτηριστεί ως εξπρές ή express διαζύγιο) χρειάζεται:


1) Συμφωνία των συζύγων. Η συμφωνία των συζύγων αποτελεί τη βάση για την λύση του γάμου. Είναι μία ιδιόμορφη σύμβαση από την οποία δεσμεύονται και οι δύο σύζυγοι να δηλώσουν στο αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο τη συναίνεσή τους προς λύση του γάμου. Η θέληση των συζύγων για τη λύση της έγγαμης συμβίωσης πρέπει να είναι ώριμη, ελεύθερη και ανεπηρέαστη, δηλαδή πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ελαττώματα όπως η ουσιώδης πλάνη, η απάτη ή η απειλή. Έτσι, υπάρχει ελάττωμα όταν η θέληση για λύση του γάμου προκλήθηκε από απάτη του ενός συζύγου από τον άλλον σύζυγο ή από άσκηση αφόρητης ψυχολογικής βίας. Τέλος η ανωτέρω συμφωνία δεν επιδέχεται αιρέσεις και προθεσμίες, δηλαδή π.χ. διατύπωση όρου εξάρτησης της συναίνεσης από άλλη συμφωνία περί διαφόρων θεμάτων. Τέτοιοι όροι καθιστούν τη συμφωνία ανύπαρκτη.  

2) Εξάμηνη διάρκεια γάμου. Βασική προϋπόθεση για το παραδεκτό της αίτησης είναι ότι ο γάμος πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο. Δεν έχει σημασία εάν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση.

3) Δήλωση της συμφωνίας των συζύγων. Η δήλωση γίνεται πλέον σε μία συνεδρίαση και όχι σε δύο συνεδριάσεις όπως ίσχυε πριν το νέο νόμο 4055/2012. Η συμφωνία των συζύγων δηλώνεται αυτοπροσώπως ή με ειδικό πληρεξούσιο, το οποίο πρέπει να αναφέρεται στη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου και στη δήλωση της συμφωνίας ενώπιον του δικαστηρίου. Το ειδικό πληρεξούσιο πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή του συμφωνητικού.

4) Συμφωνία για επιμέλεια και επικοινωνία με ανήλικα τέκνα. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, τότε πρέπει να συνταχθεί και άλλη έγγραφη συμφωνία των συζύγων με την οποία να ρυθμίζεται η επιμέλεια των ανήλικων παιδιών και η επικοινωνία με αυτά. Η υποβολή αυτής της ιδιόρρυθμης σύμβασης αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση του συναινετικού διαζυγίου και όχι απλά προϋπόθεση για το παραδεκτό αυτού. Η συμφωνία για τα ανήλικα τέκνα επικυρώνεται από το δικαστήριο, έχει προσωρινό χαρακτήρα και ισχύει μέχρι να εκδοθεί δικαστική απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 1513 του αστικού κώδικα. Η απόφαση του δικαστηρίου που αφορά την επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανηλίκων τέκνων αποτελεί εκτελεστό τίτλο.
Να σημειωθεί ότι από μόνη της η συμφωνία των συζύγων για την λύση του γάμου δεν επιφέρει αποτελέσματα αλλά απαιτείται η έκδοση δικαστικής απόφασης κατά την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

Ο νέος νόμος 4055/2012 για την δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 12-3-2012 (ΦΕΚ A 51 - 12.03.2012), ο οποίος επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στους πιο σημαντικούς ελληνικούς κώδικες (αστικό κώδικα, ποινικό κώδικα, κώδικα πολιτικής δικονομίας κ.α.). Η γενική ισχύς του νόμου αρχίζει από τις 2-4-2012 πλην των διατάξεων του άρθρου 110, στις οποίες ορίζεται διαφορετικός χρόνος έναρξης. Με το άρθρο 3 του νόμου 4055/2012 τροποποιείται το άρθρο 1441 του αστικού κώδικα περί συναινετικού διαζυγίου.

Γεώργιος Γκαντής
Δικηγορος Θεσσαλονικης
Καλαποθακη 20 
2310271068


Σημείωση: Προηγούμενα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο (blog) για την νέα διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου δημοσιεύθηκαν πριν την δημοσίευση του νέου νόμου 4055/2012 στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και δεν είχαν ληφθεί υπόψιν οι τελικές τροποποιήσεις του. Τα εν λόγω άρθρα βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους:



79 σχόλια:

  1. το κοστος του συναινετικου διαζυγιου κ μη σθναινετικου πιο ειναι? ισχθει οτι κυμαινεται ακομη στα 1500-1800 το ατομο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσει νόμου δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται τιμές στις ιστοσελίδες-ιστολόγια. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικηγόρο για να σας ενημερώσει. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν θ'ελω να ξέρω την τιμή του διαζυγίου, θα ήθελα όμως να ξέρω πόσα χρήματα κατ'ελάχιστο πρέπει να έχω στην άκρη για να μπορώ να πάρω διαζύγιο.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα! Η δήλωση συμφωνίας μπορεί να γίνει και χωρίς την ύπαρξη δικηγόρου? Χρειάζεται να συνταχθεί κάποιο έγγραφο? Κι αν ναι μπορεί να συνταχθεί από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους? Επίσης σε μια τέτοια περίπτωση ισχύουν ακόμη τα παράβολα που ίσχυαν πριν?

    Συγγνώμη αν σας κούρασα! Ευχαριστώ!
    Αγγέλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγέλα,

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 4055/2012 η συμφωνία των συζύγων υπογράφεται από τους ίδιους και από τους δικηγόρους τους ή μόνο από τους δικηγόρους. Συνεπώς η παρουσία δικηγόρων είναι υποχρεωτική. Το έγγραφο συντάσσεται από τους δικηγόρους. Τα παράβολα επίσης είναι υποχρεωτικά.

    Διαβάστε και το παρακάτω άρθρο:

    http://e-diazygio.blogspot.com/2012/04/blog-post_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σας,
    προβήκαμε με τον σύζυγό μου σε αίτηση συναινετικού διαζυγίου, μπήκαν οι πρώτες υπογραφές το Σεπτέμβριο του 2011 και ορίστηκε για το Σεπτέμβριο του 2012 να μπουν οι δεύτερες υπογραφές.
    Με την έναρξη ισχύος από τον Απρίλιο του 2012 του νέου νόμου περί διαζυγίων, χρειάζεται να υποβληθεί από την αρχή η αίτηση διαζυγίου? και αν ναι, θα χρειαστεί να περιμένω μέχρι το σεπτέμβριο πάλι για να βγει το διαζύγιο ή αν κάνω τώρα τη διαδικασία από την αρχή θα μπορώ σε ένα-δυο μήνες να έχει βγει το σιαζύγιο?
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και την απάντησή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Δεν χρειάζεται να κατατεθεί από την αρχή η αίτηση διαζυγίου. Η δεύτερη συζήτηση θα γίνει κανονικά στην ημερομηνία που έχει οριστεί. Για το εάν μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία από την αρχή θα πρέπει να το συζητήσετε με τον/την δικηγόρο που χειρίζεται ήδη την υπόθεση και την γνωρίζει.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σας,
    Ακουλουθησα την διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου και έγινε το δικαστήριο για την πρώτη υπογραφή τον Νοέμβριο του 2011 και ορίστηκε δικάσημος για την δεύτερη υπογραφή τον 7 Μαίου του 2012. Λόγω εκλογών η δίκη αναβλήθηκε. Σύμφωνα με τον νέο νόμο πρέπει να ακολουθήσω την νέα διαδικασία ή μπορώ να συνεχίσω με την παλιά;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, η δεύτερη συζήτηση θα γίνει κανονικά στην μετ' αναβολή δικάσιμο που ορίστηκε από το δικαστήριο.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα

    Εάν οι δύο σύζυγοι συμφωνούν και για το συναινετικό και για την επιμέλεια, όμως ο σύζυγος αρνείται να δώσει διατροφή επικαλούμενος οικονομική στενότητα, μπορεί να προχωρήσει το διαζύγιο εxpress και τι γίνεται με το θέμα της διατροφής?
    Ο σύζυγος εισπράττει ενα μικρό ενοίκιο και ισχυρίζεται οτι ζει σχεδόν μόνο με αυτό. μπορεί το δικαστήριο να του επιβάλει να μεταβιβάσει τουλάχιστον το σπίτι στην κόρη του, ώστε να της παράσχει αυτήν, έστω, την εξασφάλιση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συναινετικό διαζύγιο μπορεί να προχωρήσει εφόσον υπάρχει έγγραφη συμφωνία για την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά. Εάν ο σύζυγος δεν συμφωνεί για τη διατροφή, αυτή καθορίζεται από το δικαστήριο με ξεχωριστή δίκη. Στην περίπτωση που ο σύζυγος δεν συμμορφωθεί με την απόφαση για την διατροφή τότε υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης του ενοικίου απευθείας από τον ενοικιαστή.

      Διαγραφή
  8. καλησπερα,με το καινουργιο νομο διαζυγιου μπορει το διαζυγιο να προχωρισει χωρις το εγγραφο της οικογενειακης μεριδας διοτι ειχαμε κανει πολιτικο γαμο,δεν εχουμε παιδια κ δεν ειχαμε ανοιξει οικογενειακη μεριδα μαζι παρα της ειχαμε αφησει εως εχουν.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο το πιστποιητικο οικογενειακης καταστασης θα πρεπει να προκυπτει η οικογενειακη σας κατασταση. Θα εκτιμηθει απο τον δικηγορο που θα αναλαβει την υποθεση σας.

      Διαγραφή
  9. Καλημερα. Ειμαι σε διασταση με την πρωην συζηγο εδω και 4 χρονια. δεν εχουμε κανει ακομα αιτηση διαζυγίου λογω χρηματων. ποσο κοστιζει και σε ποσο χρονικο διαστημα μπορει αυτο να βγει? σε οποιον δικηγορο και αν πηγαμε μας ειπαν οτι δεν ισχυει ακομα ο καινουργιος νομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσει νόμου δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται τιμές στις ιστοσελίδες-ιστολόγια. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικηγόρο για να σας ενημερώσει.Το χρονικό διάστημα εξαρτάται από το κάθε πρωτοδικείο. Ο νόμος με τις αλλαγές για το συναινετικό διαζύγιο εφαρμόζεται από τις 2-4-2012.

      Διαγραφή
  10. toulaxiston den mporite na mas peite ta xronika oria; kai tha ithela na rotiso an xriazonte dio dikigopoi i enas kai an aamoivete ksexorista k apo tous dio enagomenous. euxaristo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χρονικό διάστημα εξαρτάται από το κάθε πρωτοδικείο. Για παραδειγμα στο πρωτοδικειο Θεσσαλονικης το συναινετικο διαζυγιο συζητειται ενωπιον του δικαστηριου μεσα σε μια εβδομαδα περιπου. Ενας δικηγορος αρκει για την διαδικασια του συναινετικου.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα.
    Καταθέσαμε αίτηση διαζυγίου με τον νέο νόμο αυτή την εβδομάδα και έχει οριστεί η δικάσιμος για τον Νοέμβριο.
    Μπορείτε να μου πείτε σε πόσο χρονικό διάστημα βγαίνει το διαζύγιο?
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρταται απο το φορτο εργασιας του δικαστη. Γυρω στους 2-3 μηνες. Καλησπερα

      Διαγραφή
  12. ΓΕΙΑΣΑΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΟΤΙ ΔΕΧΤΙΚΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΥ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, εφόσον η απόφαση γίνει αμετάκλητη π.χ. με παραίτηση από τα ένδικα μέσα.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα , έχω 2 παιδια 18 και 10 ετών. Ζω στην Αθήνα ενώ ο πρώην σύζυγος έφυγε πριν 2χρονια για το χωριό του 3 ώρες μακρυά! Τα παιδια σε όλο αυτο το διαστημα έχει έρθει να τα δει 3 φορές αιτιολογοντας το λόγω οικονομικών δυσκολιών. Του τα πηγαίνω και πηγαίνω και τα παίρνω κάθε Χριστούγεννα πασχα και καλοκαίρι. Το διαζυγιο έχει οριστεί για Νοέμβριο. Ο γιος μου φεύγει για σπουδές στο εξωτερικό. Θα μπορούσα να πάω κι εγω με τη μικρη ( ο πρώην σύζυγος) είπε ότι δεν θα το επιτρέψει! Ισχύει αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να δωθεί απάντηση στο ερώτημά σας θα πρέπει να υπάρχει γνώση ολόκληρης της υπόθεσης, συνεπώς, κατάλληλος είναι ο/η δικηγόρος που έχει αναλάβει το διαζύγιο σας. Ευχαριστω.

      Διαγραφή
  14. Καλησπερα!! καναμε αιτηση διαζυγιου με τον καινουριο νομο αλλα η δικασιμος επεσε πρωτα επανω σε εκλογες και μετα επανω σε απεργιες τωρα εχει οπριστει για τον νοεμβρη αν γινει επιτελους ποσο χρονο χρειαζεται να εκδοθει το διαζυγιο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρταται απο το φορτο εργασιας του δικαστη. Γυρω στους 2-3 μηνες. Καλησπερα!

      Διαγραφή
    2. και μετα απο ποσο καιρο απο την αποφαση του δικαστηριου μπορω να βγαλω αδεια γαμου? αφου εκδοθει το διαζυγιο η μπορω να παρω καποιο χαρτι που μου δινει την αδεια?

      Διαγραφή
    3. Η απόφαση λύσης του γάμου (διαζύγιο) θα πρέπει να καταστεί αμετάκλητη και αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός θα πρέπει να εκδοθεί διαζευκτήριο έτσι ώστε να μπορείτε να ξαναπαντρευτείτε!

      Διαγραφή
  15. Ο γαμος ειναι πολιτικος!!οποτε φανταζομαι πως μετα την αμετακλητη αποφαση μπορει να βγει καινουρια αδεια!!! Ευχαριστω για τις απαντησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ο δικηγορος μας, εκανε αιτηση τον Σεπτεμβριο κι εχει οριστει δικασημος στις 26 Νοεμβριου. εχουμε υπογραψει κι ολα τα ιδιωτικα συμφωνητικα που αφορουν τα παιδια και την διατροφη, που καταβαλλεται εκ μερους του κανονικα απο 1ης Οκτωβριου. η ημερα της δικης δεν ειναι και εκεινη της λυσης του γαμου? υπαρχει δηλαδη περιπτωση, αν ο συζυγος αλλαξει αποψη μετα το δικαστηριο, να μην βγει το διαζυγιο? ποτε βγαινει η αποφαση, γιατι εχω μπερδευτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Για να λυθει ο γαμος χρειαζεται να βγει αποφαση και μετα να γινει παραιτηση απο τα ενδικα μεσα ετσι ωστε η αποφαση να καταστει αμετακλητη. Εαν βεβαια, ο ενας εκ των δυο συζυγων αλλαξει γνωμη μεχρι την συζητηση της αιτησης συναινετικου, τοτε δεν υπαρχει συναινεση οποτε χρειαζεται αλλη διαδικασια (αντιδικια).

      Διαγραφή
  17. Συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις μου αλλα επανερχομαι με αλλη μια την δευτερα ειναι ι δικη για το συνεναιτικο διαζυγιο μου το οποιο οπως εχω πει και πιο πανω εχει παρει ηδη 2 αναβολες λογω εκλογων και λογω απεργιας δικαστηκων τωρα εχουν απεργια οι δικηγοροι τι γινεται? ο δικηγορος μου μου ειπε πως θα ζητησει μια ειδικη αδεια απο τον συλογο χωρις να ξερει λεει αν θα του την δωσουν... δεν τον κοβω να ενδιαφερεται και πολυ παντως καταλαβαινω το δικαιωμα σας για απεργια αλλα ταλαιπωρουμαι ηδη ενα χρονο και χρειαζομαι το διαζυγιο αυτο πως μπορω να πιεσω την κατασταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχουν αποχές τόσο από τους δικηγόρους όσο και από τους δικαστικούς λειτουργούς. Θα κάνετε υπομονή!

      Διαγραφή
  18. καλησπερα ηθελα να ρωτησω το εξης. σε περιπτωση αναβολης της δικης λογω πχ αποχης των δικηγορων και ουχι σε υπαιτιοτητα μας σε συναινετικο express διαζυγιο πληρωνουμε και αλλα χρηματα επιπλεον απο αυτα που εχουμε δωσει αρχικα δηλαδη τα συμφωνηθεντα με τον δικηγορο χρηματα για την αρχικη δικη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζήτημα πρέπει να το συζητήσετε με τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεσή σας. Είναι αντιδεοντολογικό να αναφερθώ σε υπόθεση που χειρίζεται άλλος συνάδερφος. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  19. kalispera.
    tha ithela na rotisw to exis.
    vriskome stin ameriki, imoun pantremenos,to dikastirio tou sinenetikou diazigioy egine telika(meta apo anavoli logo apergion) stis 29-11-2012,
    1)i dikigoros mas ipe pos den xerei akrivos pote tha vgei i grapti apofasi,poso peripou diarkei(ATHINA)
    2)Ektos apo to harti afto ,hreiazome kati alo gia na eho mazi mou edw gia ton gamo? kai an nai ti? kai poso hroniko diastima hreiazete?
    simiosi. o protos gamos itan thriskeftikos, kai o defteros tha gini politikos.
    efharistw therma ek twn proterwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζήτημα πρέπει να το συζητήσετε με τον/την δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεσή σας. Είναι αντιδεοντολογικό να αναφερθώ σε υπόθεση που χειρίζεται άλλος/η συνάδερφος. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. signomi ,egw apla rotisa na mou pite toulahiston ean ishiei aftoi pou mou lene diaforoi gnostoi mou pos i dikastiki apofasi kanei peripou 1-1,5 mina?
      kai toulahiston mporite na mou pite ean afto ine sto heri tou dikigorou?
      ...oso gia to dikigoro pou mou lete,a)ine fili tis proin sizigou mou,kai os sinepia den endiaferete kai poli gia to provlima mou,
      b)ean mou elege,den tha sas enohlousa!
      efharisto gia tin katanoisi.

      Διαγραφή
    3. Το χρονικό διάστημα για την έκδοση της απόφασης εξαρτάται από τον δικαστή. Δυστυχώς ο δικηγόρος δεν μπορεί να κάνει κάτι. Όπως καταλαβαίνετε ακόμη και στο συναινετικό διαζύγιο πολλές φορές χρειάζονται δύο δικηγόροι!

      Διαγραφή
  20. Γεια σας.Ειμαι δημ.υπαλληλος.εχει βγει και η δευτερη αποφαση εδω και 9 μηνες,αλλα δεν ερχεται η πρωην να παμε να παρουμε το διαζυγιο.απο ποτε ισχυει η μειωση των επιδοματων που παιρνω λογω γαμου?,απο την ημερα της αποφασης του δικαστη ή την ημερα της ληξεις του γαμου απο την Μητροπολη?Σας ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα σας.Είμαι παντρεμένος 4 χρόνια και έχουμε ένα τέκνο 2,5 ετών.Μόλις γεννήθηκε, η σύζυγος σύναψε εξωσυζυγική σχέση με τρίτο άτομο που διήρκησε περίπου 4 μήνες.Από τότε πέρασε 1,5 χρόνος περίπου και πλέον μετά από πολύ υπομονή και μεγάλη ψυχολογική φόρτιση λόγω και διαφόρων άλλων περιστατικών σκέφτομαι να ζητήσω διαζύγιο.α) Υπάρχει περίπτωση να κερδίσω την επιμέλεια της κόρης μου; β)Σε περίπτωση που τη χάσω εκτός από τη διατροφή θα είμαι υποχρεωμένος και σε άλλα έξοδα (π.χ. ενοίκιο κατοικίας της και λογαριασμοί δικτύων Ο.Κ.Ω.);Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε εδώ: http://e-diazygio.blogspot.gr/2011/08/blog-post_05.html

      και εδώ:http://e-diazygio.blogspot.gr/p/blog-page_8948.html

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα. Θα ήθελα να ξέρω τιη διαδικασία για διαζύγιο για τον σύντροφο μου .Αυτός είναι παντρεμένος με διό κόρες 26/17 χρόνον.Επτά χρόνια μένουμε μαζί και έχουμε κορίτσι πέντε χρόνον αναγνωρισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την διαδικασία του συναινετικου διαζυγίου διαβάστε εδώ: http://e-diazygio.blogspot.gr/2012/04/blog-post_26.html

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα σας ..
    Είμαι παντρεμένη εδώ και 7,5 χρόνια και έχω 2 παιδιά ηλικίας 4 κι 7 χρονών .. ο σύζυγός μου σύναψε εξωσυζυγική σχέση τους τελευταίους 3 μήνες κι εγώ το έμαθα ..
    απο αυτό το γεγονός εγώ έχω μόνο κάποιεσ συνομιλίες μας στο facebook όπου παρεδέχεται οτι είχε σχέση και οτι την έχει σταματήσει, επίσης έχω συνομιλίες μας κατεγραμμένες στις οποίες παραδέχεται οτι είχε σχέση ..
    είτε κάνω εγώ αίτηση διαζυγίου είτε κάνει εκείνος την επιμέλεια των παιδιών θα την έχω εγώ .. αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, μπορώ να του απαγορέψω να βλέπει τα παιδιά εντελώς? επειδή εκείνος βρέθηκε να με έχει απατήσει, μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτές τις αποδείξεις που έχω για να του απαγορέψω να ξαναδεί τα παιδιά μας ?
    σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το θέμα που σας απασχολεί διαβάστε εδώ:http://e-diazygio.blogspot.gr/2012/03/email-facebook-twitter-sms.html
      και για την επιμέλεια των τεκνων εδώ: http://e-diazygio.blogspot.gr/p/blog-page_5914.html

      Διαγραφή
    2. ειμαι παιδι χωρισμενων γονιων που κατεληξαν να μισουν ο ενας τον αλλον και χρησιμοποιησαν εμας ως μεσον εκδικιδης,μη το κανεις σε παρακαλω,οτι και να συνεβη τα παιδια δεν φταινε..

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα σας,
    Οκτωβριο του 2012 έφυγα απο το σπίτι που κατοικουσαμε με το συζυγο μου (ειμαστε και οι 2 ιδιοκτητες, 50 - 50).
    Συμφωνήσαμε για την εκδοση συνεναιτικου διαζυγιου. Δεν βλεπω ομως καμία κίνηση εκ μερους του, διοτι οπως λεει δεν έχει χρήματα τωρα. Το προβλημα μου ειναι το εξης
    θελω να υποβαλλω ξεχωριστη δηλωση φετος. Στην εφορια που ρωτησα μου ειπανε πως πρεπει να καταθεσει ο δικ.μου αιτηση διαζυγίου στο δικαστηριο. Μπορει να γινει αυτό? η οχι,καθότι ειπαμε για συναινετικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν συμφωνήσατε σε συναινετικο διαζυγιο, τότε θα πρέπει να κατατεθεί κοινή άιτηση συναινετικου διαζυγιου στο αρμόδιο δικαστήριο. Διαφορετικά, εάν προκειται για διαζυγιο με αντιδικια, τότε θα πρέπει να κατατεθεί αγωγή διαζυγίου από εσάς.

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα σας. Παρακαλώ λύστε μια απορία. Το ζευγάρι μπορεί να ορίσει τον ίδιο πληρεξούσιο Δικηγόρο ή απαιτείαται ο κάθε ένας να ορίσει το δικό του Δικηγόρο .
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα σας, ήμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου από το έτος 2008. Κατέθεσα αίτηση διαζυγίου το έτος 2010 και το Μάρτιο 2012 βγήκε η απόφαση του Πρωτοδικείου. Το διαζύγιο είναι συναινετικό. Δεν έχω πάει ακόμη στη Μητρόπολη για το διαζευκτήριο, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Όταν θα πάρω το διαζευκτήριο από τη Μητρόπολη η ημερομηνία διαζυγίου ποια θα είναι? Η ημερομηνία απόφασης του Πρωτοδικείου ή της Μητρόπολης? Ρωτώ επειδή είμαι συνταξιούχος του δημοσίου και θέλω να ξέρω από πότε θα κοπεί το επίδομα συζύγου.Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημερα... Η αποφαση βγηκε την πεμπτη παω για την παραιτηση απο τα ενδικα μεσα τι πρεπει να κανω μετα για πολιτικο γαμο μιλαμε ωστε να ξεμπερδευω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα σας! Ήθελα να ρωτήσω, εάν οι σύζυγοι παρασταθούν αυτοπροσώπως μαζί με τους δικηγόρους τους στο δικαστήριο, οι δικηγόροι πρέπει να έχουν ειδικό πληρεξούσιο; Κι επίσης χρειάζονται 2 δικηγόροι ή μπορεί ένας να αναλάβει και τις 2 πλευρές; Ευχαριστώ πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα!σε περιπτωση συναινετικου διαζυγίου πως θα οριστει το ονομα του νεογενητου μωρου μας σε περιπτωση που δεν συμφωνουμε(οχι το επωνυμο);υπαρχη περιπτωση αυτο το προβλημα να οδηγησει σε διαζυγιο με αντιδικια για να οριστει το ονομα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συγνωμη που σας ενοχλώ αλλά μου κένιε εντύπωση το εξής.Προβηκαμε με τον πρωην συζυγο μου σε συμφωνια συναινετικου διαζυγιου.Πήγαμε σε δικασιμο και βγηκε η απόφαση,ενω πληρωσαμε κανονικα το παραβολο.Τωρα μας ζητουν εκ νεου 700 ευρω προκειμενου να επικυρωθει η αποφαση...Ισχύει κάτι τέτοιο? Πρεπει δηλ για να παρουμε την αποφαση και να εχει ισχυ να την επικυρωσουμε προς κοστος 700 ευρω? Και μετα από αυτό τιακολουθει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπερα. Ειμαι εδω και ενα χρονο σε διασταση και ο σύζυγός μου με το που υπογράψαμε τα συμφωνητικα δεν τηρεί καθολου το θέμα της διατροφής, ενω εγω αντίθετα τηρώ οσα συμφωνήσαμε για την επικοινωνία η οποία μάλιστα με επιβαρύνει οικονομικά, αφου συμφώνησα να του πηγαίνω εγω τα παιδια στο σπίτι το οποίο διαμένει (45 χιλιόμετρα απόσταση). Επίσης ενω ειχε οριστεί δικάσιμος για το διαζυγιο εκεινος ειπε οτι δεν θέλει τελικα να γινει το δικαστήριο και οτι προτιμάει να είμαστε σε διασταση. Αυτη τη στιγμη μου δίνει διατροφή 50€ για δύο παιδια και εγω δεν μπορω να τα βγάλω πέρα. Ειμαι άνεργη και ο δικηγόρος μου μου λέει συνέχεια να το πάμε δικαστικά και οτι δεν μπορω να κανω κατι αν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση διατροφής. Εγω δεν θελω να πάω δικαστικά το θέμα του διαζυγίου και δεν εχω και τα χρήματα να το κανω. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να οριστεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια και η διατροφή; Νομιζω οτι ο δικηγόρος μου δεν μου λέει όλες τις επιλογές που έχω και δείχνει αδιαφορία ενω προσπαθεί να ξεκινήσει δικαστήρια για να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Εχει παρει μεχρι τωρα 1000€ και το μόνο που εκανε ηταν να συντάξει το συμφωνητικό. Όπως σας ειπα ειμαι άνεργη και δεν εχω χρήματα για δικαστήρια και δικηγόρους. Ειμαι σε απόγνωση, δεν εχω επιλογές; συγνωμη αν σας κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα σας ...
    Ο σύζυγός μου , μου ζήτησε διαζύγιο. Προφανώς θα βγει συναινετικό δεν έχουμε παιδιά άρα νομίζω ότι η διαδικασία είναι απλούστερη και συντομότερη ...
    Το πρόβλημά μου είναι ότι ΔΕΝ μπορώ πλέον να είμαι στην ίδια στέγη με τον .. εν λόγο.. και θέλω να πάω ΑΜΕΣΑ στο πατρικό μου.
    Ένα ακόμη θέμα είναι τα "πράγματα" (έπιπλα - Ηλεκτρικά) τα οποία και έχω πληρώσει εγώ για να εξοπλιστεί το σπίτι που βέβαια είναι δικό του. Ο "σύζυγος" δεν έχει καμία αντίρρηση να τα πάρω και να αποχωρίσω ...
    Πως εγώ όμως θα είμαι εξασφαλισμένη ότι ΔΕΝ θα κατηγορηθώ για "εγκατάλειψη συζυγικής στέγης" ή ότι μπορεί "σύζυγος" να υποθέσει ότι μαζί με τα δικά μου πράγματα του πήρα και κάτι δικό του ?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα, εχει καταθεση αιτηση η δικηγορος μου για συναινετικο διαζυγιο με δικασιμη στις 12/11/2013, με παιρνει σημερα τηκεφωνο και μου ζηταει εκ νεου ειδικο πληρεξουσιο για να παραστει στη δικη, ενω το καλοκαιρι που της ειχα στειλει καλυπται τα παντα για την ολη διαδικασια. Στέκει αυτο? Ξανα λεφτα για συμβολαιογραφο? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα

    Μέχρι να εκδοθεί το διαζύγιο που πέρνει 2-3 μήνες όπως λέτε παραπάνω μπορεί ο ένας γονιός με το παιδί να παει στο εξωτερικό εφόσον δεν έχει που να μείνει στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. mia erotish 8elo na kano 8elo na paro gia mia ebdomada ton gio mou gia paradigma to pasxa na ton pao sthn eurodisney.exo to dikeoma na pame exoteriko to paidi einai aniliko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. καλησπερα σας, ο συζυγος μου θελει συναινετικο διαζυγιο εχουμε ενα σπιτι που το χρωσταει ο ιδιος 4 χρονια ακομα, αλλα μας το εχει παραχωρησει..
    Εγω και οι 2 κορες μου 16 και 14 ετων θα μπορουσαμε να φυγουμε για Πατρα και να κρατησουμε και το σπιτι στην Αθηνα εμεις..χωρις να το διεκδικησει; και αν ξερετε σε ποσο καιρο βγαινει το συναινετικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. πρεπει να παει η συζυγος σας και να υπογραψει στο αστυνομικο τμημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα. Με τη γυναίκα μου αποφασίσαμε να χωρίσουμε. έχουμε ένα παιδάκι και μέναμε σε σπίτι που νοικιάζαμε. έφυγα απο το σπίτι μετά απο επιθυμία της, και μένει εκεί η ίδια με το παιδί. Η γυναίκα μου είναι άνεργη. δεν έχουμε κάνει ακόμα ενέργειες για διαζύγιο. Το ενοίκιο του σπιτιού (γιατί θα συνεχίχει να μένει εκεί) ποιος πρέπει να το πληρώνει πλέον; όπως και τους λογαριασμούς ποιος πρέπει να τους πληρώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα σας. Με τον πρώην σύζυγο μου έχουμε πάρει συνεναιτικό διαζύγιο. Υπάρχει ανήλικο τέκνο, του οποίου έχω την επιμέλεια. Μένουμε στο σπίτι που ανήκει στον ίδιο (αποκτήθηκε προ-γάμου). Η ερώτηση μου είναι: αν μπορεί να το πουλήσει μέχρι να γίνει 18 χρονών το παίδι. Να σημειωθεί ότι δεν μου πληρώνει την διατροφή που έχει οριστεί και σκέφτομαι να κάνω ασφαλιστικά μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. καλησπερα σας ...εχουμε βγαλει διαζυγιο και εχουμε συμφωνησει οτι θα εχω την χρηση του σπιτιου ακομα και μετα την ενηλικειωση των παιδιων (το εχουμε 50-50)αναγραφετε στους ορους διεζευκτηριου.....ως ανταλαγμα για μην παραιτερω διεκδηκησεις στην ακινητη περιουσια που αποκτηθηκε ..κατα την διαρκεια του γαμου μας...........τωρα εμαθα προσπαθει να πουλησει το δικο του μισο...........ειναι νομιμο;εγω θα πρεπει να κανω αγωγη που θα ζηταω να ξαναμοιρασουμε την τοτε περιουσια μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Γεια σας,
    Παντρευτηκα με πολιτικο το 2010 στην Ελλαδα και μεταναστευσαμε στην Αυστραλια το 2011.
    Τωρα θελουμε να παρουμε διαζυγιο συνενετικο. Αλλα ζουμε στο εξωτερικο. Ο καθενας σε αλλο σπιτι.
    Τι χρειαζεται να κανουμε?
    Δεν εχουμε παιδια κ περιουσια να μοιρασουμε, απλως θελουμε να βγαλουμε το διαζυγιο. Και θελω να παντρευτω καποιον αλλο.
    Πρεπει να ερθουμε Ελλαδα για τα χαρτια?
    Γιατι εδω μεταφρασαμε το χαρτι του γαμου κ δηλωσαμε στην Αυστραλια οτι ειμαστε παντρεμενοι. Και αναγνωριστηκε ο γαμος.
    Δε γινεται να βγαλουμε εδω στην Αυστραλία το διαζυγιο και να το μεταφρασουμε και να το δηλωσουμε στην Ελλαδα?
    Ευχαριστω πολυ
    Κατερινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχασα να γραψω ότι ειμαστε σε διασταση απο 2/8/14
      Κατερίνα

      Διαγραφή
  43. gia sas exw mia aporia phgame sto dikasthrio gia diazugio kai h allh pleura den emfanistike oi martures oi dukoi mou milhsan perimenoume thn apofash apo thn stigmh pou den emfanistikan tha mou dwsoun to diazygio?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. καλημερα σας το 2008 εκανα την αιτηση καναμε τις συζητησεις αλλα δεν εχουμε υπογραψει τα ενδικα μεσα επειδη μενω αθηνα και τα χαρτια ειναι λαμια γιατι ειμαι ανεργη και λεφτα δεν υπαρχουν να παω τι λετε θα εχει βγει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γεια σας, έβγαλα το διαζύγιο μου στην Αμερική, ομως εγώ τώρα βρίσκομαι Ελλάδα. Οταν εκδόθηκε το διαζύγιο μου ήμουν ήδη Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην το έχω στα χέρια μου. Το διαζυγιο βρισκεται σε κάποιο γραφείο στο Μανχάτταν. Η πρώην γυναικα μου δεν μου το στέλνει. Υπάρχεις κάποιος άλλος τροπος για να το παραλάβω χωρίς να παω ο ίδιος Αμερική;; ή μηπως γνωρίζετε που μπορώ να απευθυνθώ; ευχαριστω εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. geia sas.thelome na paroume συνεναιτικό διαζύγιο.o sizigos moy omos moy lei na pame sto esageleia.ayto mporei na einai kapia pagida:.den prepei na pame prota se simvolografos na grapsoume aitesi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Σε περιπτωση συναινετικου διαζυγιου, με την επιμελεια τεκνων να την εχει ο πατερας των παιδιων, τι ισχυει σε οτι αφορα τα επιδοματα ? Δηλαδη το επιδομα γαμου και τεκνων το δικαουται σε αυτη την περιπτωση η μητερα ? Ο πατερας θα εξακολουθει να λαμβανει επιδομα γαμου και τεκνων ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλημέρα σας κατέθεσε τα χαρτιά μου ο δικηγόρος για συνεναιτικο διαζύγιο αλλά η απόφαση βγενει Μάιο ,έχει αλλάξει ο σύζυγος και δεν θέλει να είναι συνεναιτικο θέλει με αντιδικία ενώ έχω ξοφληση για την πρώτη υπογραφή άρα τι κάνω τώρα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλησπερα ...εδω και πεντε χρονια ο συζυγος αντιληφθηκε οτι διατηρω εξωσυζυγικη σχεση...ζητησα διαζυγιο...αρνηθηκε για εκδικητικους λογους και εξακολουθει να παραμενει στο σπιτι προσφεροντας μονο ελαχιστα...η κατασταση ειναι ανυποφορη..γκρινιες τσακωμοι και εγω υποχρεωμενη να τον συντηρω μιας και φαινεται ουσιαστικα ανεργος ενω δουλευει....μαυρα...
    Πειτε μου πως μπορω να κινηθω νομικα και να φυγει απο το σπιτι το οποιο ειναι δικο μου ολοκληρωτικα με συμβολαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ο σύζυγός μου θέλει διαζύγιο αν κάνω πρώτα αίτηση








    Μπορώ να σας βοηθήσω, προσθέστε με στο whatsapp +27658978226, για εύκολη επικοινωνία ώστε να σας πω την τιμή και τις απαιτήσεις.


    ευχαριστούμε για το ισχυρό έργο της UDAMA ADA

    Έμμα Κλαρκ


    Καλημέρα, με λένε Έμμα. Είμαι εδώ για να καταθέσω για τον ξόρκι που γνώρισα στο διαδίκτυο και με βοήθησε να σώσω τον γάμο μου που έχει ήδη καταρρεύσει. Τον γνώρισα διαδικτυακά και το όνομά του είναι UDAMA ADA, μου είπε να μην ανησυχώ για τον άντρα μου ότι πρέπει να τον εμπιστευτώ ότι ο σύζυγός μου θα επιστρέψει σε μένα εντός 2 ημερών, κάτι που έκανα και πήρα τα αντικείμενα που χρειαζόταν για να κάνει ξόρκι εγώ, τώρα είμαι χαρούμενη για άλλη μια φορά γιατί ο άντρας μου είναι εδώ δίπλα μου και είμαστε ξανά ευτυχισμένοι μαζί. Θέλω να πω ότι ο Θεός να σας ευλογεί άφθονα αμήν. μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω ( +27 65 897 8226 ) ή να του στείλετε email στο ( udamaada@gmail.com ). Είπε ότι θεραπεύει επίσης κάθε είδους ασθένεια που μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για περισσότερες λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Πραγματικό επείγον αποτελεσματικό καραμέλα για να βοηθήσετε να επαναφέρετε τον εραστή και να εξοικονομήσετε γάμο
    Γεια σε όλους το όνομά μου Rosalba είμαι τόσο συγκλονισμένος με χαρά όλα χάρη στον Dr.Guru. Ο σύζυγός μου με άφησε για μια άλλη γυναίκα λίγα χρόνια πίσω και ήμουν πολύ καταστροφικός γιατί ποτέ δεν έκανα τίποτα λάθος σε αυτόν, έμεινα με τα δύο μου παιδιά και μια δουλειά που πληρώνει λίγα. Σχεδόν παραιτήθηκα μέχρι που είδα μια μαρτυρία online για τον Dr.Guru πώς βοήθησε πολλούς ανθρώπους, γι 'αυτό ήρθα σε επαφή με εκπληκτικά 24 ώρες αφού έκανα αυτό που ο γιατρός με ζητά να κάνω ο σύζυγός μου επέστρεψε την ημέρα μετά το ξόρκι ικετεύοντας να τον συγχωρήσω και υποσχέθηκα να μην φύγω ποτέ. Ο σύζυγός μου επέστρεψε εδώ και 6 μήνες και δεν είχαμε ποτέ προβλήματα, χαίρομαι που δεν αμφιβάλλω για τον Dr.Guru. Τώρα είμαι βέβαιος ότι μπορεί επίσης να λύσει τυχόν προβλήματα με γρήγορη ανακούφιση. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί του για βοήθεια τώρα.
    Email: saguruu087@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή