28 Ιουλίου 2011

"Kατανομή της περιουσίας μεταξύ των συζύγων (αποκτήματα)" του δικηγορου Θεσσαλονικης Γεωργίου Γκαντή

Όταν ο γάμος λυθεί, καθένας από τους πρώην συζύγους δικαιούται να παραλάβει τα
κινητά πράγματα που του ανήκουν ή τεκμαίρεται ότι του ανήκουν, ακόμη και αν τα χρησιμοποιούσαν και οι δύο ή και μόνο ο άλλος σύζυγος, εφόσον ο άλλος σύζυγος δεν αποδεικνύει το αντίθετο, χωρίς τον περιορισμό του κινητού πράγματος ως απαραίτητου για τις ανάγκες του άλλου συζύγου. Αν ο σύζυγος που κατέχει το πράγμα αρνείται να το αποδώσει στον κύριό του (τον άλλο σύζυγο), ο τελευταίος μπορεί να τα διεκδικήσει δικαστικά.
Σχετικά με την κοινή οικογενειακή στέγη, μετά την έκδοση διαζυγίου ο κύριος αυτής (της στέγης) έχει κατά του συζύγου που κάνει χρήση αυτής όλες τις εμπράγματες και ενοχικές αγωγές.
Εάν κατά την σύναψη του γάμου είχε επιλεγεί το σύστημα της κοινοκτημοσύνης με το διαζύγιο η κοινοκτημοσύνη λήγει και ο καθένας εκ των πρώην συζύγων λαμβάνει οτιδήποτε του αναλογεί.
Για τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από τον έναν από τους συζύγους κατά τη διάρκεια του γάμου γεννιέται αξίωση συμμετοχής του άλλου σ' αυτά. Αυτό ονομάζεται αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα. Αυτή η αξίωση επιτρέπει στους πρώην συζύγους να διεκδικούν περιουσιακά στοιχεία από την επαύξηση της κοινής περιουσία που αποκτήθηκε κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου. Έτσι, εάν ο γάμος λυθεί και η περιουσία του ενός συζύγου, αφότου τελέστηκε ο γάμος, έχει αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην επαύξηση της περιουσίας, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Η επαύξηση της περιουσίας του ενός εκ των πρώην συζύγων προκύπτει από την απλή σύγκριση της περιουσιακής του κατάστασης από την τέλεση του γάμου αφενός έως και τη στιγμή λύσης του γάμου. Στην περίπτωση της τριετούς διάστασης, η περιουσιακή αύξηση του υπόχρεου πρέπει να ανάγεται στο χρόνο που κατέθεσε την αγωγή για τα αποκτήματα. Σημειωτέον ότι στην αύξηση της περιουσίας των πρώην συζύγων δεν υπολογίζεται ότι αυτοί απέκτησαν είτε από δωρεά είτε από κληρονομιά. Η συμβολή του δικαιούχου πρώην συζύγου στα αποκτήματα στην αύξηση της περιουσίας του υπόχρεου στα αποκτήματα συζύγου συνίσταται τόσο στην παροχή χρήματος όσο και στην παροχή υπηρεσιών αποτιμητών σε χρήμα, εφόσον βέβαια αυτές υπερβαίνουν την υποχρέωση συμβολής στις οικογενειακές ανάγκες.

3 σχόλια:

  1. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΑΤΙ ΟΣΥΖΥΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗΔΙΑΖΥΓΙΟΥ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω αποκτήσει σπίτι με στεγαστικο δάνειο στο όνομά μου, και πληρώνω τις δόσεις αποκλειστικά εγώ ο ίδιος. Το σπίτι αυτό αποτελεί την κύρια κατοικία της οικογενείας μου. Η σύζυγος δεν έχει συμβάλλει καθόλου στην αγορά. Σε περίπτωση διαζυγίου μπορεί η σύζυγος να διεκδικήσει μέρος του ακινήτου ? Έχει το δικαίωμα να κρατήσει το σπίτι ως κατοικία δική της και των τέκνων ? όταν ενηλικιωθούν τα τέκνα τι συμβαίνει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)Η οικογενειακή στέγη που κατοικούμε ανήκει στον πατέρα του συζύγου, τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Έχω 4 ανήλικα τέκνα 14,12,10 & 2 ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή